Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Γιώργο χάσαμε...

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Ραπίντ Βιέννης και την ανάγκη να μην κριθεί βιαστικά ο Γιώργος Δώνης.


Με ευρωπαϊκή αποτυχία συνδυάστηκε το ξεκίνημα του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι αυτόματα και κακός προπονητής. Περιμένετε να τον δούμε. Και ο Σάντος το 2009 αποκλείστηκε από την Χέρενφεν και στο τέλος εκείνης της χρονιάς (με καλύτερο, όμως, ρόστερ) βγήκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ.

Μετά από δυο συνεχόμενες και επιτυχημένες παρουσίες σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και προκρίσεις στους «32», ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε τον θεσμό πρόωρα φέτος. Το έργο του Δώνη, πάντως, θα κριθεί εν καιρώ. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Παρότι η σεζόν ξεκίνησε με στρεβλό τρόπο έχει πολύ δρόμο μέχρι το τέλος.
Το ανεπαρκές κέντρο άμυνας

Ο Δώνης μπορεί να κριθεί μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τα υπόλοιπα θα φανούν την πορεία. Στο συγκεκριμένο ματς, λοιπόν, εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι έκανε λανθασμένες επιλογές. 

Με εμφανέστερη την τοποθέτηση ενός διδύμου στο κέντρο της άμυνας που αποτελούνταν από δυο νεοαποκτηθέντες, εκ των οποίων, μάλιστα, ο ένας (Βιβιάν) δεν έκανε ούτε καν προετοιμασία με την ομάδα, αποκτήθηκε πριν από 15 μόλις μέρες και πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του σε ένα τόσο κρίσιμο και οριακό παιχνίδι. Η παντελής έλλειψη ομοιογένειας ενός τόσο παράδοξου διδύμου ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη.

Στην ουσία ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την παιδαριώδης ανεπάρκεια στο κέντρο της άμυνάς του. Και τα δυο πρώτα γκολ μπήκαν μέσα από την καρδιά της άμυνας. Στο πρώτο ο Κουμαλό και ο Βιβιάν πετούσαν «χαρταετό» και έτρεξε ο Λίνο για να μαρκάρει τον Άλαρ, ενώ στο δεύτερο ο Μπόιντ βγήκε πίσω από την πλάτη του Βιβιάν και σκόραρε εύκολα με το κεφάλι.

Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι και ο Κατσικάς στο πρώτο γκολ της Ραπίντ στην Τούμπα εκτέθηκε από τον Άλαρ. Αυτός, όμως, έπαιζε από πέρυσι στην ομάδα, ήταν δίδυμο με τον Κουμαλό σε όλα τα φετινά επίσημα ματς, συνεπώς μια στοιχειώδη αλληλοκάλυψη με τον Νοτιοαφρικανό την είχε αποκτήσει. 

Ο Βιβιάν, πριν από δυο εβδομάδες αποκτήθηκε και ήταν λογική και επόμενη η πλήρης ασυνεννοησία του με τον Κουμαλό. Ο Βραζιλιάνος ήταν ολοκληρωτικά ανέτοιμος για ένα τόσο κομβικό παιχνίδι. Για την αξία του ό,τι και να πούμε από την εμφάνισή του σε ένα μόνο παιχνίδι θα είναι φυσικά πολύ πρόωρο.
  • Ο ανέτοιμος Γκαρσία
Το δεύτερο σημαντικό λάθος του Δώνη αφορά τον Γκαρσία. Παρότι σωστά τον χαρακτήρισε ανέτοιμο στην συνέντευξη Τύπου πριν από το παιχνίδι, τελικά χθες αναιρώντας τον εαυτό του όχι μόνο τον ξεκίνησε στην 11άδα, αλλά τον άφησε και ολόκληρο το 90λεπτο μέσα στο παιχνίδι, ενώ ο Φωτάκης είναι σαφώς πιο έτοιμος.
  • Η επιμονή στον Ετό
Το τρίτο λάθος του ήταν η επιμονή του στον εκνευριστικά κακό και σχεδόν αδιάφορο και στην Βιέννη, Ετό, ξεχνώντας τον Αποστολόπουλο, ο οποίος πέρυσι έκανε μερικά πολύ καλά παιχνίδια και έδειξε ότι έχει προοπτικές.
Το αποδυναμωμένο ρόστερ

Το σοβαρότατο ελαφρυντικό του Δώνη είναι ότι στερείται επιλογών, γιατί η διοίκηση δεν ισχυροποίησε όσο θα έπρεπε το ήδη αισθητά «αποψιλωμένο» ρόστερ, ιδίως μετά τις πωλήσεις – αποχωρήσεις των Βιερίνια, Κοντρέρας και Μαλεζά. 

Αποκτήθηκαν δυο στόπερ αμφιβόλου, προς το παρόν, αξίας, ο Χακόμπο που δεν τον είδαμε ακόμα, και ο δεξιός χαφ - εξτρέμ Λόρενς. Ούτε καν τον περιβόητο αριστερό χαφ δεν του πήραν, που θεωρούνταν άμεσος μεταγραφικός στόχος από την αρχή του καλοκαιριού και έτσι αναγκαστικά χρησιμοποιεί βασικό τον φανερά ανήμπορο Ρομπέρ.

Τελικά ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός ήρθε από μια πολύ μέτρια ομάδα, όπως η Ραπίντ. Αυτός ο αποδυναμωμένος ΠΑΟΚ χωρίς τους δυο πιο ποιοτικούς του παίκτες (Λαζάρ και Σαλπιγγίδης) και με τον τρίτο (Γκαρσία) ανέτοιμο, αποδείχτηκε στο «Χάναπι», πως θα δυσκολεύεται ακόμα και με αντιπάλους όχι μεγάλων δυνατοτήτων.
  • Οι διορθωτικές κινήσεις
Θετική και υγιής προσπάθεια είναι η προώθηση των πιτσιρικάδων, αλλά εάν θες να έχεις μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις χρειάζεσαι και ποιότητα. Οι διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο από τον νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη, θα είναι λογικά συνάρτηση της πορείας της ομάδας μέχρι τότε σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η ιστορική ατάκα του Γεράσιμου Αρσένη «Γιώργο χάσαμε…» θεωρώ πως περιγράφει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά τον χθεσινό αποκλεισμό, ο οποίος χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό και από πολλούς στο κοουτσάρισμα του Δώνη. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι οι προπονητές δεν κρίνονται ούτε σε ένα μήνα, ούτε σε ένα ματς, αλλά σε βάθος χρόνου. 

Πηγή: Contra.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου