Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φ(ρ)ούρια Ρόχα!

Η Εθνική Ισπανίας έχει στην κατοχή της μια εκπληκτική επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Διατηρεί ένα μοναδικό σερί απαραβίαστης εστίας στα νοκ άουτ παιχνίδια των μεγάλων διοργανώσεων, έχοντας ήδη φτάσει τα 8 συνεχόμενα ματς με μηδέν παθητικό. Μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο, είναι η Ελλάδα το 2004!


Η Εθνική Ισπανίας συμπλήρωσε 8 νοκ άουτ παιχνίδια σε μεγάλες διοργανώσεις δίχως να δεχτεί ούτε ένα γκολ!
Η επίδοση είναι παγκόσμιο ρεκόρ και η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο σε EURO ή Μουντιάλ, είναι η Ελλάδα το 2004!

Η Furia Roja θα αγωνιστεί την Τετάρτη στον πρώτο ημιτελικό του φετινού EURO με αντίπαλο την Πορτογαλία, φιλοδοξώντας να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Μεγάλο όπλο της σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από το μοναδικό passing game που εφαρμόζει στο γήπεδο, θα είναι και η άμυνά της, η καλύτερη μέχρι στιγμής στο τουρνουά, με μόνο ένα γκολ παθητικό, αυτό της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων από την Ιταλία.

Δεν εντυπωσιάζει όμως μόνο φέτος η αμυντική γραμμή των Ισπανών. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, η Furia Roja έχει πετύχει κάτι εκπληκτικό. Δεν έχει δεχτεί ούτε ένα τέρμα σε όλους τους νοκ άουτ αγώνες που έχει δώσει στο EURO της Αυστρίας και της Ελβετίας, στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και βέβαια στον προημιτελικό με τη Γαλλία στη φετινή διοργάνωση. Οι Ισπανοί συμπλήρωσαν έτσι 8 αγώνες (με δυο παρατάσεις) διατηρώντας την εστία τους απαραβίαστη.

Το εκπληκτικό σερί ξεκίνησε πριν 4 χρόνια στο προηγούμενο EURO. Εκεί η ομάδα του Λουίς Αραγονές έφερε 0-0 με την Ιταλία στον προημιτελικό, παίρνοντας την πρόκριση στα πέναλτι, εξαφάνισε τη Ρωσία στον ημιτελικό με το εμφατικό 3-0 και έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας 1-0 τη Γερμανία με το γκολ του Τόρες. Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής προστέθηκαν ακόμα 4 νίκες στα νοκ άουτ με επίσης μηδέν παθητικό.

  
Η Εθνική Ελλάδας είναι η μοναδική ομάδα - εκτός της Ισπανίας - που έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε όλα τα νοκ άουτ ματς μιας μεγάλης διοργάνωσης (EURO ή Μουντιάλ). Εδώ ο Νικοπολίδης μαζί με τον Κασίγιας το 2004.

Η Ισπανία του Βιθέντε ντελ Μπόσκε κέρδισε κατά σειρά την Πορτογαλία (φάση των «16»), την Παραγουάη (προημιτελικός), τη Γερμανία (ημιτελικός) και την Ολλανδία (τελικός), όλες με το ίδιο σκορ, 1-0. Μόνο η Ολλανδία στον τελικό χρειάστηκε επιπλέον προσπάθεια, αφού το γκολ του Ινιέστα ήρθε στην παράταση, όμως ούτε εκεί μπόρεσε να παραβιαστεί η εστία του Κασίγιας. Και το 2-0 επί των Γάλλων το προηγούμενο Σάββατο, έφτασε την επίδοση των Ισπανών στα 780 συνολικά λεπτά (720 λεπτά τα 8 ματς συν 60 λεπτά οι δυο παρατάσεις, με Ιταλία το 2008 και με Ολλανδία το 2010).

Καμία άλλη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν έχει καταφέρει να κρατήσει το μηδέν σε τόσα πολλά νοκ άουτ παιχνίδια. Η Furia Roja όχι μόνο το πέτυχε, αλλά ολοκλήρωσε δυο διοργανώσεις με απαραβίαστη εστία, το EURO του 2008 και το Μουντιάλ του 2010. Η μοναδική Εθνική ομάδα που έχει κάνει κάτι ανάλογο, σε μια όμως μόνο διοργάνωση, δεν είναι άλλη από την Ελλάδα στο 2004! Υπενθυμίζουμε ότι η αναφορά γίνεται αποκλειστικά στα νοκ άουτ παιχνίδια, χωρίς να υπολογίζονται τα ματς των ομίλων. Η Εθνική μας στο EURO του 2004 κράτησε ανέπαφη την εστία του Νικοπολίδη για 285 λεπτά: 90’ απέναντι στη Γαλλία, 105’ απέναντι στην Τσεχία και 90’ απέναντι στην Πορτογαλία.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, να προσθέσουμε ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ρεκόρ είναι ο Ίκερ Κασίγιας, ο κορυφαίος τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με τη βοήθεια φυσικά των αμυντικών του. Παίκτες όπως ο Πουγιόλ, ο Ράμος, ο Πικέ, ο Καπντεβίλα, ο Άλμπα, ο Αρμπελόα κλπ, αλλά και η σωστή λειτουργία στην αλληλοκάλυψη, την πίεση στον αντίπαλο και τις βοήθειες όταν αμύνεται όλη η ομάδα, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν κρατήσει το μηδέν παθητικό στην εστία της Furia Roja.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου