Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η ανάλυση της ΤΣΣΚΑ...

Ο Γιώργος Παυλίδης αποκρυπτογραφεί το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της ποιοτικότερης ομάδας της Euroleague, που τυγχάνει να έχει με το μέρος της το... ατομικό όπλο μαζικής καταστροφής που ονομάζεται AK-47. Διαβάστε τα συν/πλην και δείτε βίντεο με την τακτική φιλοσοφία των Ρώσων.


Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να μάθετε για το πως έφτασε η ομάδα των Καζλάουσκας-Σφαιρόπουλου στο φάιναλ-φορ, ποιους παίκτες χρησιμοποιεί, σε ποια αγωνιστικά στοιχεία ποντάρει και που... χωλαίνει.


Η πορεία προς την Πόλη

Η ΤΣΣΚΑ προκρίθηκε με άνεση στο Top-16 τερματίζοντας αήττητη στην κανονική διάρκεια, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό του Αντρέι Κιριλένκο. Οι Μοσχοβίτες έκαναν το "δέκα στα δέκα", κερδίζοντας βέβαια κάποια παιχνίδια με ιδιαίτερη δυσκολία όπως αυτό στο ΟΑΚΑ (στην παράταση με78-76) ή στη Γερμανία (με τρίποντο του Τεόντοσιτς στην εκπνοή για το 81-78).

Το αήττητο σερί για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας συνεχίστηκε στο 13-0, πριν έρθει η απρόσμενη ήττα από τη Γαλατάσαραϊ (68-64). Έκτοτε ακολούθησαν άλλες δύο εντυπωσιακές νίκες (96-64 τον Ολυμπιακό και 82-65 την Κωνσταντινούπολη με την Εφές) κι η άνετη πρώτη θέση. Οι Ρώσοι συνέχισαν στα προηιμτελικά αντιμετωπίζοντας την Μπιλμπάο, την οποία απέκλεισαν με 3-1.

Βέβαια, απέναντι στην ομάδα του Φώτη Κατσικάρη τα χρειάστηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι κέρδισαν εύκολα τα δύο πρώτα παιχνίδια στη Μόσχα, αλλά δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στη χώρα των Βάσκων. Έχασαν το 3ο παιχνίδι με 94-81 και κέρδισαν το τελευταίο με 73-71.

Συνολικά ταξίδεψαν στο φάιναλ-φορ με 18 νίκες στα 20 παιχνίδια, έχοντας παίξει όμως μέχρι τώρα ελάχιστα... κλειστά παιχνίδια.

Το rotation του Καζλάουσκας

Στη θέση "1" τον κυρίαρχο ρόλο έχει ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος κρατάει στα χέρια του και τη μπαγκέτα τη ομάδας, έχοντας παράλληλα το ελεύθερο να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Ο Σέρβος γκαρντ είναι 2ος σε χρόνο συμμετοχής (πίσω μόνο από τον Κιριλένκο με 25 λεπτά στο παρκέ) και ως εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιούνται οι Αλεξέι Σβεντ και Τζαμόν Γκόρντον.

Συνήθως ένας από τους δύο παίζει ταυτόχρονα με τον Σέρβο γκαρντ στην περιφέρεια, εκτός αν ο Λιθουανός προπονητής προτιμά να ρίξει στο παρκέ το ψηλό του σχήμα με τον Σισκάουσκας στο "2" και τον Κιριλένκο στο "3". Ο τελευταίος που παίζει παραπάνω από 29 λεπτά σε κάθε ματς δεσπόζει στο ρόλο του σμολ-φόργουορντ, ενώ υπάρχουν και κάποια σημεία στο παιχνίδι που αγωνίζεται στο "4".

Τα όπλα της ΤΣΣΚΑ

Η ποιότητα στην επίθεση... Το λένε οι αριθμοί, αλλά κι η ίδια η εικόνα της ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας είναι η πρώτη στο tendex (σε όλες τις φάσεις της Ευρωλίγκα), που αποτελεί μια μονάδα μέτρηση της... ποιότητας. Παράλληλα έχει τη 2η καλύτερη επίθεση (0.4 πόντους λιγότερους από τη Ρεάλ με 85.5), το καλύτερο ποσοστό διπόντων (57.6%), το 2ο καλύτερο ποσοστό τριπόντων (39.3%) και την πρώτη θέση στις τελικές πάσες (19.5). Όλα αυτά αποτελούν πειστήρια... καλής επιθετικής ομάδας.

Πέρα από τα νούμερα η ΤΣΣΚΑ διαθέτει πολλούς "παιγμένους" παίκτες, που τους αρέσει να πασάρουν και γενικότερα δεν νοιάζονται ιδιαίτερα να κάνουν... κατάχρηση προσπαθειών. Παράλληλα έχουν πολύ καλή ισορροπία διαθέτοντας όλες τις δυνατές επιθετικές επιλογές (pick-n-rolll με Τεόντοσιτς, Σβεντ, παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, καλούς σουτέρ κτλ) για δημιουργία και εκτέλεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου