Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Σωσίβιο» για ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

«Σανίδα σωτηρίας» πετάει η UEFA στις υπερχρεωμένες ομάδες, αφού αποφάσισε να αλλάξει τις ποινές για το FFP, με τις ελληνικές ομάδες να πέφτουν στα μαλακά.



Η UEFA πήρε την απόφαση να τροποποιήσει τον πειθαρχικό κώδικα για παραβάσεις του Financial Fair Play (FFP), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Sportday. Με βάση τα νέα δεδομένα, η ποινή του αποκλεισμού από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν θα αποτελεί μονόδρομο, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, και θα υπάρχουν πιο ελαφριές ποινές, όπως απαγόρευση διεθνών μεταγραφών και παρακράτηση εσόδων από τα μπόνους συμμετοχής σε Champions League και Europa League.

Αν δηλαδή μία ομάδα οφείλει χρήματα σε έναν ποδοσφαιριστή, η UEFA θα παρακρατεί το οφειλόμενο ποσό από τα μπόνους της ομάδας και θα τα δίνει στον παίκτη. Ο αποκλεισμός θα ισχύει σε πολύ βαριές περιπτώσεις παραβάσεων ή υποτροπών.

Η νέα κατηγορία ποινών αναμένεται σύντομα να σταλεί στις ομοσπονδίες - μέλη της UEFA, ενώ οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα τον φάκελο Regulations 2012-2013. Όσο για το πότε θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, αυτό είναι κάτι που θα γνωστοποιήσει η ομοσπονδία σύντομα, όπως και για ποιους θα ισχύσει.

Οι ελληνικές ομάδες έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, αλλά με αναστολή. Το αν θα ισχύσει ή όχι, ή αν θα αρθεί η συγκεκριμένη τιμωρία από δευτεροβάθμιο όργανο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι πως με βάσει τα παραπάνω και αν οι κανόνες ισχύσουν από το φετινό καλοκαίρι, οι τρεις ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ) θα την γλιτώσουν και θα πέσουν στα μαλακά.

Τέλος, ο λόγος για τον οποίο η UEFA πήρε αυτή την απόφαση είναι προφανής. Τα πολλά οικονομικά προβλήματα σε όλα τα πρωταθλήματα, όπου μεγάλες παραδοσιακά ομάδες από Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία κλπ δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην δύσκολη εποχή, πίεζαν για κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου