Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πώς χτίστηκε ο ΠΑΟΚ των πλέι οφ

Γιατί ο Λάσλο Μπόλονι επέλεξε ένα συντηρητικό αγωνιστικό προφίλ για την ομάδα του στους αγώνες κατάταξης; Γιατί επιμένει σε παίκτες που δεν διανύουν περίοδο φόρμας; Το Football Sports HD έχει τις απαντήσεις.


Μπορεί ο ΠΑΟΚ μέσα σε δύο αγωνιστικές στα πλέι οφ να έχει μειώσει τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό στον πόντο, οι εμφανίσεις του, όμως, δεν έχουν ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα των οπαδών του. 

Το επιθετικό ποδόσφαιρο που σε πολλά παιχνίδια της κανονικής περιόδου είχε παρουσιάσει, έχει δώσει τη θέση του σε ένα πολύ συντηρητικό πλάνο που στόχο έχει, καταρχήν, να μπλοκάρει τον αντίπαλο και με λίγες ευκαιρίες να ψάξει το ένα γκολ που θα του δώσει τη νίκη. Επιπλέον, οι επιλογές των παικτών είναι συγκεκριμένες και οι αλλαγές λιγοστές, παρότι ορισμένοι δεν δείχνουν να διανύουν περίοδο φόρμας.

Χαρακτηριστικά, μετά τον τελευταίο αγώνα στο Περιστέρι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρόβαλαν ενστάσεις για την συνεχή χρησιμοποίηση του Φωτάκη και την επιμονή που δείχνει ο Μπόλονι να τοποθετεί τον Λίνο στον αδόκιμο ρόλο του χαφ εξτρέμ. 

Δεν είναι εποχή για να "ανοίξει" το παιχνίδι

Γιατί, όμως, ο Μπόλονι επιμένει στις παραπάνω λογικές, απόλυτα συνειδητά όπως αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις που έκανε μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο; Το Football Sports HD έκανε ρεπορτάζ και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα μόνιμα ερωτήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ας δούμε τα σημεία ένα-ένα:

-- Περί έλλειψης επιθετικότητας:  Ο Λάσλο Μπόλονι στην πρώτη περίοδο της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ είχε διαμορφώσει το προφίλ ενός επιθετικογενή προπονητή, το οποίο ενίσχυσε πολλές φορές στη διάρκεια της περιόδου. Γιατί, λοιπόν, εμφανίζει μία ομάδα τόσο συντηρητική στα πλέι οφ; 

Γιατί ο ΠΑΟΚ αποφεύγει να πατήσει γκάζι και να αυξήσει το    ρυθμό στους τελευταίους αγώνες; Η απάντηση βρίσκεται στο πόρισμα του Ρουμάνου ότι οι βασικοί χαφ του ΠΑΟΚ, μετά από σχεδόν 50 επίσημα ματς μέσα στη σεζόν, δεν έχουν τα απαραίτητα τρεξίματα. Εκτιμά πώς αν το επιχειρήσει θα κινδυνέψει ο ΠΑΟΚ να μετατρέψει τα παιχνίδια σε γκραν γκινιόλ, όπως είχε συμβεί πρόσφατα στην Λιβαδειά με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τον "Δικέφαλο".

-- Περί εμμονής σε συγκεκριμένους παίκτες: Κι αν  οι μέσοι δεν έχουν τρεξίματα και ενδεχομένως εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς γιατί δεν τους αλλάζει ο Ρουμάνος. Η αλήθεια είναι πώς έχει σε μεγάλη εκτίμηση και τον Γκαρσία και τον Λάζαρ και τον Φωτάκη. 

Πιστεύει ότι ακόμη και χωρίς την απαραίτητη φρεσκάδα μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και με προσωπικές ενέργειές τους να χαρίσουν και νίκες. Αυτή η σκέψη, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ίβιτς μετά από μακρύ διάστημα απουσίας έχουν κάνει τον 59χρονο κόουτς πολύ διστακτικό στο να επιχειρήσει να ανακατέψει την τράπουλα. Πιθανόν, όμως, να το πράξει τώρα που ο Σέρβος βρίσκει ρυθμό.

Ανάλογο σκεπτικό έχει και στην περίπτωση του Λίνο. Από τη στιγμή που αποτελεί συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιεί τον Σταφυλίδη αριστερό μπακ, θεωρεί ότι με τον Λίνο διασφαλίζει ορισμένα πράγματα, με κυριότερο την αμυντική αξιοπιστία της ομάδας του. 

Ο Βραζιλιάνος του δίνει την σταθερότητα στην (έστω μέτρια) απόδοση που επιζητά από τους παίκτες του ο Ρουμάνος και όπως επισημαίνει, βοηθά τον Σταφυλίδη να είναι αποτελεσματικός αμυντικά. Κάτι τέτοιο, εκτιμά, ότι δεν θα συνέβαινε με άλλο παρτενέρ του πιτσιρικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου