Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αυτός είναι ο άρχοντας του Γερμανία-Ελλάδα

Ψύχραιμος, αυστηρός, γουρλής για τις ελληνικές ομάδες, όχι όμως για την Εθνική ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα, διαιτητής του προημιτελικού μας με τη Γερμανία. Ποιο το χαρακτηριστικό του γνώρισμα που ίσως ευνοήσει την Ελλάδα!


Ένας από τους ανερχόμενους διαιτητές της Uefa είναι ο άρχοντας του Γερμανία-Ελλάδα, Νταμίρ Σκόμινα. Ο Σλοβένος που στις αρχές Αυγούστου κλείνει μόλις τα 36 του χρόνια, έχει το σήμα διαιτητή της FIFA από το 2003. Μεσίτης στο επάγγελμα και πατέρας δύο αγοριών, είναι ο μοναδικός ρέφερι από την πατρίδα του που έχει σφυρίξει αγώνες σε υψηλό επίπεδο.

Στο παρελθόν έχει διευθύνει δύο νικηφόρα ματς ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ-Βασλούι και Παναθηναϊκός-Ρόμα), μία φιλική ήττα της Εθνικής (2-0 από την Σενεγάλη), ενώ έχει κοντραριστεί με τον Γιοαχίμ Λεβ!

 Ο Νταμίρ Σκόμινα σφύριξε τον πρώτο του διεθνή αγώνα σε επίπεδο Ανδρών στα 29 του χρόνια, την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ισλανδία και Μάλτα (4-1) για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2005. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε διευθύνει τον αγώνα της Ελλάδας με την Γερμανία σε επίπεδο Νέων, όπου ηττηθήκαμε με 3-0.

Η πρώτη του σπουδαία αναμέτρηση ήταν το φιλικό Γαλλία-Αργεντινή (0-1) στο Παρίσι τον Φλεβάρη του 2007.
Ακολούθησε η παρουσία του στο Euro 2008 ως τέταρτος διαιτητής σε τρεις αναμετρήσεις στη φάση των ομίλων. Ανάμεσά τους η νίκη της Γερμανίας με 1-0 επί της Αυστρίας, στην οποία και αποβλήθηκε ο Γιοαχίμ Λεβ- όπως και ο τεχνικός των γηπεδούχων- ύστερα από δική του υπόδειξη.

  • Η διαμάχη Λεβ-Σκόμινα στο Αυστρία-Γερμανία για το Euro 2008
Την σεζόν 2008-09 σφύριξε για πρώτη φορά ελληνικούς συλλόγους στο πλαίσιο του Europa League. Πρώτα την ΑΕΚ και στην επικράτησή στα πλέι-οφ επί ης Βασλούι με 3-0. Στη συνέχεια τον Παναθηναϊκό στη φάση των "32" και στη νίκη του με ανατροπή επί της Ρόμα με 3-2. Την επόμενη χρονιά διεύθυνε και τον πρώτο αγώνα της Εθνικής, την φιλική ήττα με 2-0 από τη Σενεγάλη στον Βόλο.

Στη φετινή διοργάνωση του Euro έχει σφυρίξει δύο αγώνες στους ομίλους. Την ήττα της Ολλανδίας από τη Δανία (0-1), όπου οι "οράνιε" ακόμα φωνάζουν για ένα πέναλτι που δεν πήραν, αλλά και το Σουηδία-Αγγλία 2-3. Συνολικά την φετινή σεζόν έχει διευθύνει σε Σλοβενία και Ευρώπη 28 αγώνες.
Ο απολογισμός στις κάρτες του; 128 κίτρινες και 6 κόκκινες. Με μ.ο. λοιπόν που αγγίζει τις 4,8 κάρτες σε κάθε παιχνίδι, μπορεί να χαρακτηριστεί και ..."καρτάκιας" ο Σλοβένος ρέφερι!

  • Ο Σκόμινα "κιτρινίζει" τον Φαν Μπόμελ στον αγώνα Ολλανδία-Δανία
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, δέχεται κριτική γιατί σφυρίζει αρκετά και διακόπτει τον ρυθμό του αγώνα. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Εθνική ομάδα κόντρα στο φαβορί, με την προϋπόθεση φυσικά οι διεθνείς να προσέξουν τις κάρτες του Σκόμινα...

Περισσότερα »