Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Τασιάδης: "Η Ελλάδα δεν μου πρόσφερε τίποτα"

Απόλυτα ειλικρινής ο αργυρός Ολυμπιονίκης Σιδέρης Τασιάδης εξηγεί σε άπταιστα ελληνικά γιατί κρατάει μόνο τη γερμανική σημαία παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε από Έλληνες γονείς και έμεινε μέχρι τα 10 του στη χώρα μας.


Η Γερμανία πανηγυρίζει από χθες (31/07) άλλο ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το αργυρό που κατέκτησε στο κανόε καγιάκ σλάλομ (C1) ο Σιδέρης Τασιάδης.

Μια σπουδαία επιτυχία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ελληνική καθώς ο 22χρονος γεννήθηκε από Έλληνες γονείς και έμεινε στη χώρα μας μέχρι τα 10 του χρόνια όπου και μετανάστευσε μόνιμα στη Γερμανία. Ωστόσο ο ίδιο εξηγεί γιατί κρατάει μόνο τη σημαία της νέας του πατρίδας.

Την περασμένη Κυριακή προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματός του και κίνησε το ενδιαφέρον τον γερμανικών Μέσων. Όπως εξηγεί στο protagon.gr "με ρώταγαν κυρίως αν είναι και οι δυο γονείς μου Έλληνες ή αν προέρχομαι από μεικτό γάμο".

Ο Τασιάδης κατάγεται από τον Έβρο. Ο πατέρας Τάσος είναι από τα Κόμαρα, ένα χωριό που βρίσκεται πιο πάνω από την Ορεστιάδα, η μητέρα Μαρία από την περιοχή της Ζώνης, ελάχιστα χιλιόμετρα πιο νότια. Μετανάστευσαν οριστικά στην Γερμανία όταν ο Σιδέρης ήταν 10 χρονών.

"Μέχρι τότε, είχα μεγαλώσει στο χωριό. Για την ακρίβεια, γεννήθηκα στο Αουγκσμπουργκ, αλλά μεταξύ 5 και 10 ετών βρισκόμασταν στα Κόμαρα. Στην Ελλάδα πρωτοπήγα σχολείο, όμως μετά γυρίσαμε όλοι μαζί πίσω και συνέχισα σε γερμανικό", συνεχίζει ο 22χρονος σε άπταιστα ελληνικά.


Ακολουθεί ο διάλογος-κόλαφος για το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα παιδιά της:

- "Οι γερμανοί συνάδελφοί σου με ρώτησαν ακόμα αν θα κρατήσω και την ελληνική σημαία μαζί με την γερμανική εφόσον καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο".

  • - Και ποια ήταν η απάντησή σου;
- "Φυσικά και όχι. Θα κρατήσω μόνο την γερμανική".
  • - Γιατί; Γιατί όχι και την ελληνική;
- "Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα. 

Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε ποτέ ένας υπεύθυνος για τις κατά καιρούς επιτυχίες μου. Δεν με διεκδίκησε κανείς. Δεν βοήθησε την οικογένειά μου, η οποία μετανάστευσε για να μπορέσει να με μεγαλώσει σωστά.
Αντίθετα, η Γερμανία με ανακάλυψε, με ανέδειξε, μου έδωσε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθώ αθλητικά.

 Η Γερμανία με δέχθηκε και με αποδέχθηκε, αυτή με έκανε αυτό που είμαι. Εκεί μένω, εκεί μεγάλωσα και μεγαλώνω, εκεί έβγαλα σχολείο, εκεί προπονούμαι καθημερινά. Μου παρείχαν προπονητή και ασφάλεια, μου εξασφάλισαν και το επαγγελματικό μου μέλλον εξαιτίας των αθλητικών επιτυχιών μου. 

Τον Σεπτέμβριο θα διοριστώ και επισήμως στην Αστυνομία και όταν με το καλό σταματήσω τους αγώνες, ξέρω ότι θα έχω μια σταθερή δουλειά.

Θα ήταν ασέβεια προς αυτήν την χώρα να ανεβάσω στο βάθρο οτιδήποτε άλλο πέρα από την γερμανική σημαία".
  • - Δεν νιώθεις Έλληνας μέσα σου, δεν αισθάνεσαι ότι τρέχει ελληνικό αίμα;

- "Δεν ξέρω πώς εσύ το εννοείς, αλλά πάνω από όλα νιώθω Γερμανός. Μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια".
  • - Αντιμετώπισες ποτέ κανένα πρόβλημα εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής σου, ειδικά τώρα που φέρονται να μας στην μπούκα;
- "Όχι, ποτέ και κανένα. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Γνωρίζω βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και ειλικρινά εύχομαι να τα ξεπεράσετε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου