Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

«Στην Εθνική ως τα 40 μου»!

Ο Βασίλης Σπανούλης βγήκε μπροστά, μίλησε για έλλειψη αμυντικών ρόλων, αλλά αποδεικνύοντας στα δύσκολα την αγάπη του για την Εθνική ανακοίνωσε πως θα παίζει μέχρι τα 40 του!


Μετά από μια μεγάλη σεζόν γεμάτη επιτυχίες, σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, ο ηγέτης της Εθνικής γνώρισε και την άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή της μεγάλης απογοήτευσης. Όση ώρα μιλούσε στο λόμπι του ξενοδοχείου «Melia» στο Καράκας, δεν έσκασε μισό χαμόγελο. 

Το κεφάλι ήταν μόνιμα χαμηλά και ο τόνος της ομιλίας πρόδιδε πόσο σκασμένος ένιωθε. Ίσως, θα σκεφτόταν, κάποιος, διότι στα 30 του δύσκολα θα ξαναβρεί ευκαιρία να ξαναπαίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι που η απάντησή του άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παίξει, όχι στη Βραζιλία το 2016, αλλά στους Ολυμπιακούς του 2020!

Ο Σπανούλης δεν κατέβηκε να μιλήσει, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, απλά για να βγάλει από πάνω του μια υποχρέωση όπως συνηθίζουν να κάνουν οι αθλητές. Έχει άποψη. Και την εκφράζει κομψά, χωρίς φόβο, αλλά με. πάθος για την Εθνική.
 
«Μας έλειψαν αμυντική χημεία και 2-3 παιδιά για τη βρώμικη δουλειά»
«Δεν είμαι άνθρωπος που ψάχνει δικαιολογίες, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο ο περιορισμένος χρόνος που είχαμε για να προετοιμαστούμε», ήταν τα πρώτα λόγια του περνώντας στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή στην άμυνα: «Ποτέ δεν βρήκαμε 2-3 παιδιά να μας ανεβάσουν στην άμυνα. 

Κάθε ομάδα χρειάζεται χημεία και ρόλους. Αλλοι παίκτες έχουν περισσότερες αρμοδιότητες στην επίθεση, άλλοι έχουν το ρόλο να σταματήσουν τον καλύτερο αντίπαλο. Είναι αυτή η λεγόμενη βρώμικη δουλειά, που μας έλειψε από το Προολυμπιακό. Στην επίθεση παίζαμε καταπληκτικά, ακόμα και με τη Νιγηρία πετύχαμε κοντά στους 80 πόντους. 

Είχαμε καταπλητικό πάσινγκ γκέιμ, δίναμε ασίστ, ήμασταν εύστοχοι, στην επίθεση κάναμε τρομερή δουλειά, αλλά χάσαμε λόγω της άμυνας. Επαναλαμβάνω δεν βρήκαμε τα 2-3 παιδιά που θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Μπορεί να την έκαναν στην ομάδα τους, αλλά εδώ δεν βρήκαμε τη σωστή χημεία στην άμυνα».

Ο 30χρονος άσος αρνείται ότι υποτιμήθηκε η Νιγηρία και δηλώνει πως έπεσαν στην παγίδα της. επίθεσης. Παρ' όλα αυτά υψώνει ασπίδα σε συμπαίκτες και προπονητικό τιμ τονίζοντας πως η ευθύνη είναι ομαδική: «Πραγματικά μου αρέσει να παίζω στην Εθνική, να αγωνίζομαι για τα χρώματα της Ελλάδας και πραγματικά με πίκρανε αυτό που συνέβη. 

Δυστυχώς στον αθλητισμό υπάρχουν και οι ήττες, υπάρχουν και οι κακές στιγμές και μία από αυτές είναι τώρα. Ετσι είναι τα σπορ, αλλά να θυμάστε πάντα πως όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε. Η ομάδα νικάει, η ομάδα χάνει στα ομαδικά αθλήματα. 

Δυστυχώς δεν βγάλαμε παίκτες καμικάζι, παρασυρθήκαμε κι εμείς από την επιθετική μας απόδοση. Πρώτη φορά παρασυρθήκαμε όλοι μας τόσο πολύ. Πέσαμε στην παγίδα. Φυσικά και δεν τους υποτιμήσαμε, τους είδαμε και με τη Λιθουανία».

Μεγαλώνοντας μπασκετικά υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς κυρίως, αλλά και των Γιαννάκη-Ίβκοβιτς, ο Σπανούλης έκανε βίωμά του ότι οι διακρίσεις ξεκινούν από την άμυνα. Για αυτό και. κουράστηκε στο ματς με τη Νιγηρία, όπως ομολογεί, να δέχεται καλάθια έπειτα από κάθε δικό μας σκοράρισμα! «Εννοείται πως η ομάδα είχε περισσότερο ταλέντο και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση, αλλά αυτό δεν φτάνει. Κι όταν ένα ματς καταλήγει να κρίνεται σε ένα σουτ, όλα μπορούν να γίνουν. 

Να το βάλεις, να το χάσεις, να το βάλουν οι αντίπαλοι, να γίνει φάουλ και να μην σφυριχθεί. Μέχρι το 25' ελέγχαμε το ματς, αλλά πληγωθήκαμε από την αμυντική μας απόδοση. Κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι κουράστηκα να βάζουμε καλάθια και να τα δεχόμαστε αμέσως. Τα βάζαμε και τα τρώγαμε. Ε, δεν γίνεται έτσι. Είτε παίζεις με την Ισπανία, είτε με τη Νιγηρία, πρέπει να παίξεις άμυνα για να κερδίσεις. Δεν γίνεται αλλιώς».
 
Ανασύνταξη τώρα!
Το σύνθημα του V Span για το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Ανασύνταξη τώρα. Η Εθνική ήταν και θα παραμείνει στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ, ανεξαρτήτως της παταγώδους αποτυχίας στο Προλυμπιακό. Μήπως άλλωστε ήταν η. πρώτη φορά που μας συνέβη; Ο Σπανούλης αναφέρθηκε και στην. κατάρα των Προλυμπιακών: «Κάθε εμπόδιο λένε πως είναι για καλό. 

Πρέπει η Εθνική να μπει πάνω απ' όλους και όλα. Να ανασυνταχθούμε όλοι πραγματικά, να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί σε όλα, πιο συγκεντρωμένοι. Οπως μας είπε και ο Νίκος Φιλίππου, την Εθνική μπάσκετ την κυνηγά μια κατάρα με τα προολυμπιακό. Από τότε που έπαιζαν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης ακόμα. Τα ίδια παθαίναμε. Στα προολυμπιακά εκτός Ελλάδας έχουμε 0 στα 10».
 
«Θα ανταποδίδω μέχρι τα 40 μου όσα μου προσέφερε η Εθνική»
Και κάπου εκεί, ήρθε η ερώτηση που «προκάλεσε» μια. ιστορική απάντηση. Συνήθως μετά από μεγάλες αποτυχίες ή ήττες ακούμε αθλητές να ανακοινώνουν ότι δεν θα συνεχίσουν στην Εθνική. Ο Σπανούλης θα είναι εδώ και του χρόνου;

«Αν μπορώ, αν με βαστούν τα πόδια μου και είμαι υγιής, θα παίζω μέχρι τα 40 μου στην Εθνική. Οποιος κι αν μπορεί να είναι ο ρόλος μου ως τότε, αρκεί να είμαι υγιής επαναλαμβάνω. Η Εθνική μου έχει προσφέρει πολλά και θα είμαι πάντα εδώ για να της τα ανταποδώσω, την αγαπάω αυτή την ομάδα. Μου έχει δώσει πολλές χαρές και πολλές λύπες όπως αυτή εδώ στο Καράκας. Θα είμαι πάντα πρόθυμος να προσφέρω»! Μια απάντηση που έχει ιδιαίτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι βγαίνει από το στόμα ενός αθλητή που έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από το μπάσκετ.
 
Μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ!
Κι αφού δήλωσε παρών από τώρα για το Ευρωμπάσκετ του 2013, «έδειξε» χωρίς περιστροφές και τον στόχο. Μετάλλιο!
«Γενικά πρέπει να υπάρχει ισορροπία στις αντιδράσεις, στις νίκες και στις ήττες. Κάτι δεν πήγε καλά, αποτύχαμε και το ξέρουμε. 

Κάνουμε την αυτοκριτική μας, κοιτάμε τι δεν πήγε καλά. Ομως χάσαμε κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Πρέπει τώρα να συγκεντρωθούμε και του χρόνου να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι, ώστε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο. Να επιστρέψει η Εθνική στη φυσική της θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου