Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

«Εχθροί μας βία, ντόπινγκ και στημένα»

Στις πρώτες κινήσεις που θα προβεί ως υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης, που δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι άδικο να τιμωρούνται παράγοντες για τα επεισόδια των οπαδών.


Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε στην «Καθημερινή» για τους «εχθρούς» του αθλητισμού, που είναι η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως θα γίνουν κάποιες διορθώσεις όπου χρειαστούν, σχετικά με την νομοθεσία για την τιμωρία των ομάδων από επεισόδια οπαδών.
  • Αναλυτικά κάποια αποσπάσματα των δηλώσεών του:
Η σφοδρότερη κριτική που έχετε δεχθεί για την προηγούμενη θητεία σας, ήταν η κατάργηση του ιδιώνυμο αδικήματος για τα επεισόδια στα γήπεδα, το οποίο επανήλθε σε ηπιότερη μορφή. Πώς δικαιολογείτε την απόφασή σας;

«Το ιδιώνυμο αδίκημα, όπως είχε περάσει, σήμαινε ότι σε περίπτωση που συλληφθείς μέσα στο γήπεδο, ό,τι κι αν έχει κάνει, πας φυλακή. Αν την ίδια συμπεριφορά την έχει κάπου άλλου, δεν θα πας φυλακή. Άρα, δαιμονοποιήθηκε ένας χώρος που είναι χώρος άθλησης και χαράς, ασχέτως αν κάποιοι τον μετατρέπουν σε χώρο βίας. 

Γιατί να διαφέρει το γήπεδο από όλους τους άλλους χώρους στους οποίους αν γίνει η ίδια παράβαση θα υπάρχει άλλη αντιμετώπιση και άλλη ποινή; Για αυτό δώσαμε το δικαίωμα στον δικαστή να δικάσει. Αν το παράπτωμα δεν είναι βαρύ μπορεί να του επιβάλλει ποινή με αναστολή και σε αυτό το διάστημα να απαγορεύεται να πάει στο γήπεδο και να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. 

Έγιναν αδικίες με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το ιδιώνυμο επειδή έβρισαν. Μετατράπηκαν οι αστυνομικοί σε δικαστές. Είμαι υπερήφανος που για κάποιους “έχασα” επειδή κατήργησα το ιδιώνυμο».
  • Πάντως και η δική σας πρόβλεψη να εμφανίζονται οι τιμωρημένοι οπαδοί στο αστυνομικό τμήμα δεν εφαρμόστηκε…
«Αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς προβλέψαμε ως ποινή την απαγόρευση να πάει στο γήπεδο κάποιος που έχει καταδικαστεί για πράξεις βίας στα γήπεδα και για όσο διαρκεί η τιμωρία του».
  • Άρα, εσείς το θέμα της βίας πώς θα το αντιμετωπίσετε;
«Η καταπολέμηση της βίας δεν είναι θέμα του υπουργείου Αθλητισμού. Είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εμείς έχουμε νομοθετήσει για τις κάμερες στα γήπεδα, για το ονομαστικό εισιτήριο…».
  • Αυτά όμως είχα δυσκολίες ως προς την εφαρμογή και επαναδιαπώνονται στον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο…
«Θα πρέπει επιτέλους να τα υλοποιήσουμε. Δώσαμε τα “όπλα” στην αστυνομία ώστε να μπορεί με τις κάμερες να ελέγξει ποιος κάνει τα επεισόδια. Με το ονομαστικό εισιτήριο να ξέρει πού κάθετε ο κάθε φίλαθλος».
  • Θα τα εφαρμόσετε;
«Είναι πρόβλημα γιατί ο Ολυμπιακός έχει το δικό του σύστημα, ο Παναθηναϊκός το δικό του, ο ΠΑΟΚ το δικό του για το ονομαστικό εισιτήριο. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα δικά τους συστήματα. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεργαστούν οι ομάδες με το δικό μας κεντρικό σύστημα ώστε να ξέρουμε την ώρα των επεισοδίων πού βρίσκεται ο καθένας. Θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε».
  • Στον νέο αθλητικό νόμο υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν αστικές και ποινικές ευθύνες σε μέλη Δ.Σ. σε περιπτώσεις που οπαδοί δημιουργήσουν επεισόδια. Αυτό θα ισχύει ή θα το αλλάξετε;
«Είναι άδικο ένας παράγοντας να τιμωρηθεί επειδή σε μία οργανωμένη μετακίνηση έκαναν ορισμένοι επεισόδια. Άλλο να τιμωρηθεί το σωματείο και άλλο να υπάρχει ποινική ευθύνη. Είναι πολύ τραβηγμένο. Θα διαβάσουμε ξανά τον νόμο και όπου χρειαστούν διορθώσεις θα τις κάνουμε».
  • Στον νέο νόμο προβλέπονται μια σειρά κριτηρίων για τη αναγνώριση συνδέσμων φιλάθλων και κυρίως η αναγνώριση από το ίδιο το σωματείο που στη συνέχεια φέρει την για τις αξιόποινες πράξεις των μελών του συνδέσμου. Θα εφαρμόσετε αυτές τις διατάξεις;
«Είναι λεπτό θέμα. Θα ξαναδούμε όλο το νομοσχέδιο».
  • Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που θ’ αντιμετωπίσετε;
«Με απασχολούν οι εχθροί του αθλητισμού που είναι η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα. Πρέπει η πολιτεία να δρα οργανωμένα όπως έκανε με την παρακολούθηση τηλεφώνων. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει η κόκκινη γραμμή καταγγελιών. Αν δεν συνεργαστούμε όλοι δεν θα γίνει τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου