Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Περί μεταλλίων...

Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Κύπρου, αλλά και άλλων έξι χωρών, η νέα μονομαχία ΗΠΑ - Κίνας και η 75η θέση της Ελλάδας, που είναι η χειρότερη όλων των εποχών. Διαβάστε ένα μίνι απολογισμό του Sport24.gr για την κατανομή των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.


Για τους περισσότερους αθλητές, απλά και μόνο η συμμετοχή στη σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοδυναμεί με μία νίκη ή ένα μετάλλιο.
Όμως, για πολύ κόσμο, η πεμπτουσία των Αγώνων είναι η κατάκτηση μεταλλίων και η όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στον αντίστοιχο πίνακα.
  •  Μάχη κορυφής
Για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση, στις δύο πρώτες θέσεις του πίνακα βρέθηκαν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Μόνο που φέτος, οι Αμερικανοί κατάφεραν να ανακτήσουν τα ηνία, που είχαν χάσει πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο. 

Μπορεί με τα 104 μετάλλια στο σύνολο να συγκέντρωσαν έξι λιγότερα από τα 110 του 2008, αλλά κατάφεραν να φτάσουν 46 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έναντι των 36 χρυσών μεταλλίων στο Πεκίνο.

Αντίθετα, η υψηλότατη συγκομιδή των Κινέζων μέσα στο "σπίτι" τους, με 51 χρυσά και 100 στο σύνολο, μειώθηκε σημαντικά, αφού στο Λονδίνο συγκέντρωσαν μόλις 38 χρυσά και 87 στο σύνολο.

Μετά από 92 (!) χρόνια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να βρεθεί και πάλι στην 3η θέση του πίνακα, καθώς μάζεψε 29 χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Μόνο το 1908, στο Λονδίνο και πάλι, όταν ήταν πρώτη στον πίνακα μεταλλίων με 56 χρυσά, είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη φετινή της επίδοση.

Από την άλλη, η Ρωσία, ως ανεξάρτητο κράτος, έπεσε για πρώτη φορά στην 4η θέση, αφού στην Ατλάντα και στο Σίδνεϊ ήταν 2η, ενώ στην Αθήνα και στο Πεκίνο ήταν 3η, παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή της στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν μικρότερη από φέτος.
  •  Οι εκπλήξεις
Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Νότιος Κορέα κατάφερε να μπει στην πρώτη πεντάδα των μεταλλιούχων. Η ασιατική χώρα βρέθηκε στην 5η θέση στο Λονδίνο, που είναι η δεύτερη καλύτερη για εκείνη, μετά την 4η θέση του 1988, όταν είχε φιλοξενήσει τους Αγώνες στη Σεούλ. Μάλιστα, φέτος είχε καλύτερο απολογισμό, καθώς πήρε ένα χρυσό μετάλλιο παραπάνω από τότε.

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Ουγγαρία είχε ξαναμπεί στο top-10 του πίνακα μεταλλίων. Συγκεκριμένα, το 1992 στη Βαρκελώνη, οι Μαγυάροι ήταν 8οι, ενώ ακολούθησαν η 12η θέση της Ατλάντας, η 13η θέση σε Σίδνεϊ και Αθήνα, αλλά και η χειρότερη θέση της ιστορίας της, η 21η στο Πεκίνο. 

Φέτος κατέλαβαν την 9η θέση, κάτι πάντως που δεν είναι ασυνήθιστο για την Ουγγαρία, αφού πέραν των τεσσάρων διοργανώσεων που προαναφέρθηκαν, μόνο άλλες δύο φορές δεν έχουν βρεθεί στην πρώτη δεκάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως βρίσκονται στην 8η θέση στο γενικό πίνακα μεταλλίων, που αφορά και τις 30 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλμα 17 θέσεων σε σχέση με το Πεκίνο πραγματοποίησε το Καζαχστάν, που εντυπωσίασε στο Λονδίνο καταλαμβάνοντας τη 12η θέση, την υψηλότερη στη σύντομη ιστορία του ως ανεξάρτητο κράτος. Με 7 χρυσά μετάλλια (από το 1996 έως το 2008 είχε 9), έδειξε πως είναι από τις ανερχόμενες δυνάμεις, ιδιαίτερα στα... βαριά αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η άρση βαρών και η πάλη.

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του Ιράν, αφού με 12 μετάλλια στο σύνολο (4 χρυσά), συγκέντρωσε όσα είχε πάρει σε Σίδνεϊ, Αθήνα και Πεκίνο μαζί, ενώ πρόκειται και για την καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία του. Η 17η θέση είναι η δεύτερη καλύτερη μετά τη 14η της Μελβούρνης το 1956.

Τα 4 από τα 14 χρυσά μετάλλια της ιστορίας της (από το 1972) πήρε στο Λονδίνο η Βόρειος Κορέα, που "έκλεισε" το top-20 του πίνακα. Η ασιατική χώρα είχε κατακτήσει και πάλι τέσσερα χρυσά μετάλλια το 1992, αλλά έκτοτε είχε 2 στην Ατλάντα και άλλα τόσα στο Πεκίνο, ενώ στο Σίδνεϊ και στην Αθήνα δεν είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.
  •  Οι πρωτάρηδες
Η ευχάριστη έκπληξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν ότι επτά χώρες κατάφεραν να πάρουν το πρώτο τους μετάλλιο στην ιστορία. Ανάμεσά τους ήταν και η Κύπρος, με τον Παύλο Κοντίδη στην κατηγορία Laser της ιστιοπλοΐας να κατακτά το αργυρό μετάλλιο και να χαρίζει στη Μεγαλόνησο μία ιστορική στιγμή, αφού για πρώτη φορά η σημαία της κυμάτισε μπροστά στο βάθρο των νικητών.

Πέραν της Κύπρου, άλλες έξι χώρες κατάφεραν κάτι αντίστοιχο, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τα τέσσερα... παρθενικά μετάλλια κατακτήθηκαν σε αγωνίσματα του στίβου. Αρχής γενομένης με τον Κίρανι Τζέιμς, που όχι μόνο χάρισε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στη Γρενάδα, αλλά ήταν και χρυσό, στα 400 μέτρα. 

Στα 800 μέτρα, ο 18χρονος Νάιτζελ Άμος από την Μποτσουάνα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο πίσω από τον ρέκορντμαν Ντέιβιντ Ρουντίσα, ενώ αργυρό ήταν και το πρώτο μετάλλιο της Γουατεμάλας, με τον Έρικ Μπαρόντο να το κατακτά στα 20 χιλιόμετρα βάδην.
Μία γυναίκα χάρισε στο Μπαχρέιν το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο, με τη Μαριάμ Γιουσούφ Τζαμάλ να τερματίζει τρίτη στα 1500 μέτρα. 

Στα +80 κιλά του τάε κβον ντο, κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Γκαμπόν ο Αντονί Ομπάμ, ο οποίος ηττήθηκε στον τελικό από τον Ιταλό Κάρλο Μολφέτα. Τέλος, μία ακόμα ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Κύπρο, το νεοσύστατο Μαυροβούνιο, μόλις στη δεύτερή του διοργάνωση μετά το Πεκίνο, κατάφερε με τη γυναικεία ομάδα χάντμπολ να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, μετά την ήττα του στον τελικό με 23-26 από τη Νορβηγία.
  •  Ελλάδα: Από τα ψηλά στα χαμηλά 
Τέλος, ας κάνουμε και μία αναφορά στην παρουσία της Ελλάδας στους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί είπαν πως η ελληνική ομάδα απογοήτευσε, και σύμφωνα με τα νούμερα, δεν είχαν άδικο. Η 75η θέση της χώρας μας είναι η χειρότερη που έχει λάβει ποτέ, εκτός φυσικά από τις διοργανώσεις που δεν πήρε καν μετάλλιο (1900, 1924, 1928, 1932, 1936, 1948, 1952, 1964, 1976).

Επίσης, μόλις δύο μετάλλια έχει να κατακτήσει η Ελλάδα από τη Βαρκελώνη το 1992, αλλά θυμίζουμε πως τότε ήταν χρυσά. Το τελευταίο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας ήταν το 2004, αφού ούτε στο Πεκίνο ακούσαμε τον εθνικό μας ύμνο. Το γεγονός ότι από τη 15η θέση του 2004, η Ελλάδα έπεσε στην 58η το 2008 και στην 75η το 2012, δείχνει πως η χώρα μας διανύει μία περίοδο κάμψης (και) στην αθλητική της πορεία. Το πού οφείλεται αυτό, είναι μία άλλη συζήτηση.

Πηγή:  Sport24.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου