Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ομελέτα χωρίς σπάσιμο αυγών δεν γίνεται...

Η δημιουργία μιας νέας ομάδας με σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ και μεγάλη δυναμική, αντάξια του ονόματος του ΠΑΟΚ, απαιτεί σύγκρουση με εδραιωμένα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και όχι επιλογές μέσων όρων και ισορροπιών, διότι, ως γνωστό, ομελέτα χωρίς σπάσιμο αυγών δεν γίνεται... 


Αυτό είναι το αυτονόητο, που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις «ευαγγελίζονταν», αλλά καμία δεν τόλμησε να το κάνει. Και δεν το έκαναν, γιατί ήταν ανίσχυρες και αδύναμες. Απέφευγαν κάθε σύγκρουση με οποιονδήποτε, διότι διακατέχονταν από φόβο και ανασφάλεια. Αυτή η συλλογιστική, όμως, δεν ταιριάζει σε μια μεγάλη ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ.

  • Δεν χρωστάει σε κανέναν ο Σαββίδης...
Η νέα διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, ευτυχώς, δεν αναδείχτηκε μέσα από εσωτερικές διεργασίες, εντός ή εκτός συλλόγου εννοώ, και άρα δεν χρωστάει χάρες σε κανέναν απολύτως. Συνεπώς, ιδού το πρώτο εφόδιο ισχύος. Ήταν ο πρώτος που έβαλε έως τώρα πάνω από 10 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα στην ΠΑΕ. Ιδού, το δεύτερο και επίσης πολύ σημαντικό εφόδιο ισχύος. Συνεπώς, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πράξει το αυτονόητο που θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε ένα άλλο πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Για να ξαναχτιστεί πάνω σε υγιείς βάσεις ο ΠΑΟΚ απαιτείται η σύγκρουση με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και εδραιωμένες δυνάμεις εντός ή εκτός συλλόγου που εδώ και πάρα πολλά χρόνια κινούνται γύρω από την ομάδα. Αυτά τα συμφέροντα, τα λεγόμενα παράκεντρα που προσκωλύονται σε κάθε μηχανισμό εξουσίας, κρατούν τον ΠΑΟΚ χαμηλά στα δικά τους μέτρα και σταθμά για λόγους προφανέστατους και άμεσα κατανοητούς από τον καθένα.

  • Πρέπει να αλλάξουν όλα στον ΠΑΟΚ...
Είναι αυτοί που έλυναν και έδεναν, με πρόσχημα το καλό του ΠΑΟΚ, τόσα χρόνια στην Τούμπα, χωρίς να έχουν κανένα θεσμικό ρόλο, κινούμενοι πάντα στο παρασκήνιο και προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους γύρω από το ποδόσφαιρο.

Εάν δεν αλλάξουν όλα στον ΠΑΟΚ, νοοτροπίες, πρόσωπα, καταστάσεις, αντιλήψεις δεν γίνεται τίποτα. Η νέα ομάδα δεν μπορεί να δημιουργηθεί με παλιές συνταγές. Όσοι αντιτάσσονται, ή θα αντιταχθούν στο μέλλον, στις ριζικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο Σαββίδης, θέλουν να παραμείνουν τα πάντα στάσιμα για να έχουν λόγο ύπαρξης.

Το σοβαρό πρότζετ του Σαββίδη για την αλλαγή στον ΠΑΟΚ θα έχει ως βασικό εκφραστή τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ζήση Βρύζα, ο οποίος θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα στο πλαίσιο των ανατροπών που πρέπει να γίνουν.

  • Και στη μέση ο Βρύζας...
Από την μια θα καλείται να φέρεις εις πέρας τις οδηγίες του Σαββίδη, αξιολογούμενος παράλληλα για τις ενέργειές του από τον νέο μεγαλομέτοχο και από την άλλη θα έχει απέναντί του τα συμφέροντα που θα θίγονται από τις αλλαγές αυτές.

Ο Βρύζας είναι της ίδιας λογικής και αντίληψης με τον Σαββίδη για την δημιουργίας μιας σύγχρονης ομάδας και άρα, πλέον, αφού έχει ισχυρές πλάτες να τον στηρίζουν, λογικά θα κάνει τις κινήσεις που ήθελε να κάνει τόσο καιρό, αλλά δεν μπορούσε.

Η πλήρης εκθεμελίωση των κέντρων και παράκεντρων που αναμυγνείονται εξωθεσμικά στα κοινά του συλλόγου και έχουν ισχυρές επιρροές χρόνων μέσα στην ομάδα, θα είναι το πρώτο βήμα για τις μεγάλες αλλαγές στον ΠΑΟΚ, που θα του δώσουν την ώθηση για την εκρηκτική άνοδο που χρειάζεται σε όλους τους τομείς.

Και όταν λέμε κέντρα και παράκεντρα, όλοι καταλαβαίνουν το αυτονόητο: είναι υπόγειος και πολυδαίδαλος μηχανισμός εξουσίας, που συνήθως κρύβεται πίσω από την κανονική εξουσία, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Πηγή:  Contra.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου